Marcipán
Suroviny:
sušené mléko polotučné
cukr moučka
mandlová tresť (není nutná)
voda (převařená studená)
Postup:
Sušené mléko a cukr si navážíme ve stejném poměru podle toho kolik marcipánu potřebujeme např. 100x100g, prosejeme do mísy. Kapneme trochu aroma a trochu vody. Rukama propracováváme (jde to i vařečkou ale těžko se pak poznává konzistence aby pak nebyl moc řídký), vodu přidáváme postupně po troškách abychom to nepřehnali. Hrudkovitou hmotu vysipeme na vál (stůl) a rukama propracováváme do hladké hmoty připomínající plastelínu.
Barvení marcipánu:
Marcipán můžeme barvit několika způsoby, buď na začátku k sypkým surovinám nebo do hotové hmoty, nebo na něj malovat nebo stříkat barvu stříkací pistolí (speciální pomůcka), barevné spreje
1. Pokud jde o výhody když barvíme na začátku může se nám stát že to přeženeme nebo je marcipán málo barevný. Pak ho stejně musíme dobarvit. Nebo zesvětlit bílým marcipánem který musíme opět vyrobit. Další nevýhodou je, že když chcete dělat něco svíce barvami museli by jste celý postup výrobyopakovat skaždou barvou tudiž se celý proces výroby protáhne.
2. Já osobně barvím až hotovou hmotu, udělám si důlek nasypu trochu barvy kapnu kapku vody a marcipán rukama důkladně propracuji.
3. Barvení na povrchu je také zajímavý zbůsob. To čeho nedosáhnete jednobarevným marcipánem nebo jen žíhaným. Existují barvy na bázi alkoholu které jsou k tomuto účelu určené (alkohol se rychle vypaří a povrch to nenaruší), pak jsou tu fixy s jedlou barvou a nebo taky gelové barvy a když rozmícháte ve vodě obyčejnou barvu kterou koupíte v potravinách i tou se dá pak barvit nesmí se to samozřejmně přehnat ale nakonec taky povrch oschne a vypadá zajmavě. Také zde patří technika stříkají barvy (sprej nebo stroj), tuto techniku jsem pouze viděla, neměla jsem možnost sama vyzkoušet. A barvu ve spreji jsem si také ještě nekoupila.
Tento dort je vytvořen technikou barvení na povrchu (obyč barvou). V mističce jsem měla barevnou vodu a houbičkou jsem povrch poťapkávala. (doporučuji v chirurgických rukavicích jinak máte prsty na dlouhou dobu barvné :-) ). Ještě jednu výhodu tahle technika má, nemusela jsem odhadovat kolik marcipánu budu potřebovat na sumce zelené a na vodu modré obě byli bílé a tak jsem zbytek z jednoho mohla použít do druhého a bylo to.
Ještě k tvorbě tohoto sumce. Vodu jsem si nabarvila jako první bez sumce, Sumci jsem obarvila nejprve spodní okraj (abych si náhodou neumazala modrou od zelené a sumce jsem přenesla na dort a dobarvila zbytek.
Časem vložím foto postup výroby marcipánové hmoty + ukázky výrobků (kytičky a podobně)
Fotopostup na výrobu marcipánu
Suroviny (prosátý cukr se suš. mlékem)
Ručně částečně promícháme a vysypeme na stůl
Propracujeme-utřeme si stůl a znovu propracujeme do hladké hmoty, pokud je třeba vlhčíme ruce a jimi hněteme marcipán už marcipán nepoléváme abychom to náhodou nepřehnali, marcipán musí být dost plastický (musí připomínat plastelínu) a je hotovo
Beruška :-)
Náhledy fotografií ze složky Dětské dorty
Komentáře
Přehled komentářů
Zkoušela jsem obarvit White Icing gelovými barvami od Wiltona a hrůza!!! Barvy, které fungovaly úplně bez problémů na potahovací hmotu od Wiltona neobarví stejným způsobem White Icing...hlavní problém dělají barvy kde je červený pigment. Určitě je to tím, že barvy reagují s některou ze složek White Icingu, která není u Wiltona..kys. citronová apod.. To dokážu pochopit, jen nevím, jaké barvy mám na White Icing použít.
Gelovka odpověď
(Beruska, 1. 6. 2010 14:08)Ahojky, abych pravdu řekla tak já si koupila z gelovek zatím jen černou a ještě ji ani nevyzkoušela nebyla nějak příležitost, takže nevim nevim. Nevim zda jste přihlášená na facebooku doporučuji ji najít firmu: CS GOSTOL - Svět pečení - World of Baking přihlásit se ke skupině tam je spousta zkušených cukrářek a oni vám určitě poradí. Hezký den přeji a snad se konečně podaří.
Gelový barvy
(Iva K., 30. 5. 2010 7:05)ahojky, chtěla jsem se zeptat, jaké zkušenosti máte s gelovými barvami, asi dělám něco špatně. Koupila jsem si u Malátků gelovku vinově červenou a lila, potřebuju krásnou fialovou a když obarvím tou barvou white icing, tak místo fialkové mám námořnickou modrou, když chci vínově červenou tak mám barvu, která mi připomíná barvu vyždímané špinavé hadry.. no prostě síla.... jak mám udělat barvu, která je na vršku kelímku od gelovky? Díky Iva
Gelovky
(veronika, 23. 7. 2010 21:05)